voor: 1 brood van 700 gr

  • Ingrediënten
    • 1/2 tl saffraandraadjes
    • 25 gr verse gist of 4 tl gedroogde gist
    • 1/2 tl fijne witte suiker
    • 1.5 dl lauwe melk
    • 450 gr bakkersbloem
    • 1 tl zout
    • 100 gr boter
    • Geraspte schil van 1 citroen
    • 25 gr bruine basterdsuiker
    • 175 gr krenten

  • Bereiding:
    • Doe de saffraan in een kom en giet hierbij 1.5 dl kokend water
    • Laat 2 uur trekken
    • Roer de gist en suiker door de melk
    • Gebruikt u gedroogde gist, laat het mengsel dan 15 minuten staan tot zich schuim vormt
    • Zeef de bloem met het zout in een kom, wrijf er de boter door zodat u een kruimelig mengsel krijgt en voeg het citroenraspsel en de suiker toe
    • Zeef het saffraanvocht en voeg het toe
    • Giet het gistmengsel erbij
    • Klop stevig, liefst met een mixer
    • Werk er de krenten door
    • Leg het deeg in een ingevet rond cakeblik van 20 cm doorsnee
    • Laat het deeg afgedekt rijzen tot het dubbele volume
    • Verwarm de oven voor op 200°C
    • Bak het brood 30 minuten
    • Draai de oventemperatuur terug tot 180°C en bak het brood nog 20 minuten tot het
    • goudbruin is en hol klinkt als u er tegen tikt
    • Laat het brood afkoelen op een rooster
    • Serveer het in plakken en geef er boter bij