voor: 1 brood van 700 gr
- Ingrediënten
- 1/2 tl saffraandraadjes
- 25 gr verse gist of 4 tl gedroogde gist
- 1/2 tl fijne witte suiker
- 1.5 dl lauwe melk
- 450 gr bakkersbloem
- 1 tl zout
- 100 gr boter
- Geraspte schil van 1 citroen
- 25 gr bruine basterdsuiker
- 175 gr krenten
- Bereiding:
- Doe de saffraan in een kom en giet hierbij 1.5 dl kokend water
- Laat 2 uur trekken
- Roer de gist en suiker door de melk
- Gebruikt u gedroogde gist, laat het mengsel dan 15 minuten staan tot zich schuim vormt
- Zeef de bloem met het zout in een kom, wrijf er de boter door zodat u een kruimelig mengsel krijgt en voeg het citroenraspsel en de suiker toe
- Zeef het saffraanvocht en voeg het toe
- Giet het gistmengsel erbij
- Klop stevig, liefst met een mixer
- Werk er de krenten door
- Leg het deeg in een ingevet rond cakeblik van 20 cm doorsnee
- Laat het deeg afgedekt rijzen tot het dubbele volume
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Bak het brood 30 minuten
- Draai de oventemperatuur terug tot 180°C en bak het brood nog 20 minuten tot het
- goudbruin is en hol klinkt als u er tegen tikt
- Laat het brood afkoelen op een rooster
- Serveer het in plakken en geef er boter bij