voor: 1 brood van circa 700 gr

  • Ingrediënten
    • 1/2 tl fijne witte suiker
    • 4 dl lauw water
    • 15 gr verse gist
    • 700 gr ongebleekte bloem
    • 15 gr zout
    • 3/4 dl olijfolie
    • 100 gr zwarte of groene olijven zonder pit

  • Bereiding:
    • Doe in een kommetje de suiker met 4 el water en verkruimel er de gist door
    • Roer het om
    • Vermeng de bloem met het zout en giet het gistmengsel erbij
    • Voeg zoveel olie en water toe dat u een zacht deeg krijgt
    • Kneed het 10 minuten tot het heel glad en zacht is
    • Werk er de olijven door
    • Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie 3 uur rijzen tot het dubbele volume
    • Leg het deeg op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat
    • Vorm er een rond brood van, maar kneed het niet en druk er geen luchtbellen uit
    • Bestrijk het brood met zout water en laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume
    • Verwarm de oven voor op 220°C
    • Bestuif het brood met bloem en bak het 10 minuten
    • Draai de oventemperatuur terug tot 200°C en bak het brood nog 20 minuten tot het hol klinkt als u er tegen tikt