voor: 1 brood van circa 700 gr
- Ingrediënten
- 1/2 tl fijne witte suiker
- 4 dl lauw water
- 15 gr verse gist
- 700 gr ongebleekte bloem
- 15 gr zout
- 3/4 dl olijfolie
- 100 gr zwarte of groene olijven zonder pit
- Bereiding:
- Doe in een kommetje de suiker met 4 el water en verkruimel er de gist door
- Roer het om
- Vermeng de bloem met het zout en giet het gistmengsel erbij
- Voeg zoveel olie en water toe dat u een zacht deeg krijgt
- Kneed het 10 minuten tot het heel glad en zacht is
- Werk er de olijven door
- Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie 3 uur rijzen tot het dubbele volume
- Leg het deeg op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat
- Vorm er een rond brood van, maar kneed het niet en druk er geen luchtbellen uit
- Bestrijk het brood met zout water en laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Bestuif het brood met bloem en bak het 10 minuten
- Draai de oventemperatuur terug tot 200°C en bak het brood nog 20 minuten tot het hol klinkt als u er tegen tikt