voor: 1 brood

  • Ingrediënten
    • 45 gr verse gist of 1.5 el gedroogde gist
    • 6 eierdooiers
    • 1 tl vanille essence
    • Geraspte schil van 1 citroen
    • 50 gr fijne witte suiker
    • 350 gr bakkersbloem
    • 1/2 tl zout
    • 175 gr zachte boter
    • Vanillesuiker om te bestuiven

  • Bereiding:
    • Doe in een kom 3 el lauw water en strooi de gist erbij
    • Gebruikt u gedroogde gist, laat het mengsel dan 15 minuten staan tot zich schuim vormt
    • Klop er de eierdooiers, het citroenraspsel, de vanille en suiker door
    • Voeg 225 gr gezeefde bloem en het zout toe en roer tot een zacht beslag
    • Snijd 150 gr boter in stukjes en klop ze erdoor
    • Voeg geleidelijk de resterende bloem toe naamate het deeg plakkerig wordt
    • Kneed het deeg tot het elastisch is en laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume
    • Sla het deeg in en druk de luchtbellen eruit
    • Laat de resterende boter smelten en vet hiermee een geribbelde briochevorm van 20 cm in
    • Leg het deeg in de vorm en laat het rijzen tot het dubbele volume
    • Verwarm de oven voor op 200°C
    • Bak het brood 10 minuten
    • Bestrijk het met de laatste gesmolten boter
    • Zet de oven op 180°C en bak het brood nog 30 minuten tot een ingestoken satepen er schoon uitkomt
    • Laat het brood 5 minuten afkoelen in de vorm, stort het op een rooster en laat afkoelen
    • Bestrooi het brood met vanillesuiker