hoeveelheid:1 brood van circa 500 gr
- Ingrediënten
- 1 el gedroogde gist plus 1 theelepel suiker of 25 gr verse gist
- 1.5 dl lauw water
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel melassestroop
- 175 gr bakkersbloem
- 350 gr roggemeel
- 1 theelepel zout
- 15 gr karwijzaad (desgewenst)
- 1.5 dl biogarde yoghurt
- Bereiding:
- Meng de gedroogde gist, suiker en het water
- Laat 10 minuten rusten tot zich schuim vormt
- Of maak de verse gist aan met het water
- Roer er de honing en stroop door
- Meng de meelsoorten en het zout in een kom
- Voeg desgewenst het karwijzaad toe
- Roer het meel met het gistpapje en de yoghurt tot een zacht deeg
- Kneed 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak
- Leg het deeg in de kom en laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume
- Sla het deeg in en druk er de luchtbellen uit
- Vorm een rond brood en leg het in een ingevette broodvorm van 1 liter
- Prik er met een vork gaatjes in en laat het afgedekt 35 minuten rijzen
- Verwarm de oven voor op 200°C en bak het brood 50 minuten
- Laat het de laatste 5 minuten bakken zonder vorm
- Laat het brood afgedekt met een theedoek afkoelen op een rooster