hoeveelheid:1 brood van circa 500 gr

  • Ingredi├źnten
    • 1 el gedroogde gist plus 1 theelepel suiker of 25 gr verse gist
    • 1.5 dl lauw water
    • 1 theelepel honing
    • 1 theelepel melassestroop
    • 175 gr bakkersbloem
    • 350 gr roggemeel
    • 1 theelepel zout
    • 15 gr karwijzaad (desgewenst)
    • 1.5 dl biogarde yoghurt

  • Bereiding:
    • Meng de gedroogde gist, suiker en het water
    • Laat 10 minuten rusten tot zich schuim vormt
    • Of maak de verse gist aan met het water
    • Roer er de honing en stroop door
    • Meng de meelsoorten en het zout in een kom
    • Voeg desgewenst het karwijzaad toe
    • Roer het meel met het gistpapje en de yoghurt tot een zacht deeg
    • Kneed 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak
    • Leg het deeg in de kom en laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume
    • Sla het deeg in en druk er de luchtbellen uit
    • Vorm een rond brood en leg het in een ingevette broodvorm van 1 liter
    • Prik er met een vork gaatjes in en laat het afgedekt 35 minuten rijzen
    • Verwarm de oven voor op 200┬░C en bak het brood 50 minuten
    • Laat het de laatste 5 minuten bakken zonder vorm
    • Laat het brood afgedekt met een theedoek afkoelen op een rooster