voor: 1 brood

  • Ingredi├źnten
    • 450 gr bakkersbloem
    • 1 tl zout
    • 15 gr reuzel of plantaardig vet
    • 6 gr instant gist (zakje)
    • 3 dl lauw water
    • 6 el vloeibare honing of lichte suikerstroop om te glaceren

      Voor de vulling:

    • 175 gr kristalsuiker
    • 175 gr gemengde gedroogde vruchten
    • 1 tl gemengde specerijen
    • 100 gr reuzel of plantaardig vet

  • Bereiding:
    • Zeef de bloem met het zout in een kom
    • Wrijf het vet met uw vingertoppen door de bloem zodat u een kruimelig mengsel krijgt
    • Roer er de gist en het water door en vermeng tot een zacht deeg
    • Kneed het deeg 5 tot 6 minuten tot het glad is
    • Leg het deeg in een ingevette plastic zak en laat het circa 1 uur rijzen tot het dubbele volume
    • Sla het deeg in en druk er de luchtbellen uit
    • Roer in een andere kom de suiker, gedroogde vruchten en specerijen door elkaar
    • Haal het deeg uit de plastic zak en rol het uit tot een langwerpige lap van circa 1 cm dik
    • Verbrokkel het vet in blokjes
    • Bestrooi het onderste tweederde deel van de deeglap met eenderde van de vlokjes vet
    • Verdeel hierover vervolgens eenderde van de vruchtenvulling
    • Vouw het bovenste, niet bestrooide deel van de deeglap over het middelste (bestrooide) deel
    • Vouw het onderste hierover
    • Draai het deeg een kwart slag en rol het opnieuw uit tot een rechthoekige lap
    • Bestrooi deze las boven aangegeven met eenderde van het vet en de vulling
    • Vouw de deeglap weer dicht en draai hem opnieuw een kwartslag
    • Rol nogmaals uit en bestrooi met het resterende vet en de vulling
    • Vouw dicht
    • Vet een braadslee van 20 X 25 cm in
    • Rol het deeg uit tot een lap die hier goed in past
    • Leg het deeg in de vorm
    • Kerf het met een scherp mes kruiselings in
    • Laat het brood afgedekt rijzen tot het dubbele volume
    • Verwarm de oven voor op 220┬░C
    • Bak het brood 25 tot 30 minuten tot het goudbruin is
    • Plaats het brood op een rooster en bestrijk het met de stroop of honing
    • Snijd het in dikke plakken
    • Warm serveren