voor: 3 broodjes
- Ingrediënten
- 2 dl melk
- 4 plukjes saffraan
- 25 gr verse gist of 1 el gedroogde gist
- 900 gr bakkersbloem
- 6 el vloeibare honing
- 225 gr boter
- 4 eierdooiers
- 1 tl vanille essence
- 1/2 tl zout
- Geraspte schil van 1/2 citroen
- 3 kardemomzaden, geplet
- 50 gr rozijnen
- 50 gr oranjesnippers, fijngehakt
- 85 gr rozijnen
- 50 gr amandelen, in staafjes
- Losgeroerd ei om te bestrijken Voor het glazuurdeeg:
- 100 gr poedersuiker, aangemaakt met 1 tl water en 1 tl citroensap Voor de garnering:
- Gekleurde hagelslag
- Bereiding:
- Verwarm de melk met de saffraan bijna tot het kookpunt
- Laat afkoelen tot lauw
- Maak de gist aan met 4 el lauw water en laat staan tot zich schuim vormt
- Zeef de saffraan uit de melk
- Roer eenderde van de bloem door de afgekoelde melk
- Voeg 1 el honing en het gistmengsel toe
- Schep goed om en laat 1 uur rusten
- Laat de boter smelten met de resterende honing
- Laat afkoelen en klop er de eierdooiers door
- Klop dit mengsel door het bloemmengsel
- Voeg de vanille toe
- Zeer er de resterende bloem en het zout bij
- Kneed 5 minuten tot een glad deeg
- Laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume
- Bekleed 3 hoge vormpjes met ingevette aluminiumfolie, met de folie 5 cm boven de rand
- Sla het deeg in en druk de luchtbellen eruit
- Vorm 3 hoge broodjes en vul hiermee de vormpjes tot halverwege
- Laat de broodjes rijzen tot het dubbele volume
- Bestrijk ze met losgeroerd ei
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Bak de broodjes 50 minuten; zet de oven na 5 minuten op 200°C
- Laat de broodjes afkoelen zonder de vormpjes
- Versier ze met glazuur en hagelslag