voor: 3 broodjes

  • Ingrediënten
    • 2 dl melk
    • 4 plukjes saffraan
    • 25 gr verse gist of 1 el gedroogde gist
    • 900 gr bakkersbloem
    • 6 el vloeibare honing
    • 225 gr boter
    • 4 eierdooiers
    • 1 tl vanille essence
    • 1/2 tl zout
    • Geraspte schil van 1/2 citroen
    • 3 kardemomzaden, geplet
    • 50 gr rozijnen
    • 50 gr oranjesnippers, fijngehakt
    • 85 gr rozijnen
    • 50 gr amandelen, in staafjes
    • Losgeroerd ei om te bestrijken

      Voor het glazuurdeeg:

    • 100 gr poedersuiker, aangemaakt met 1 tl water en 1 tl citroensap

      Voor de garnering:

    • Gekleurde hagelslag

  • Bereiding:
    • Verwarm de melk met de saffraan bijna tot het kookpunt
    • Laat afkoelen tot lauw
    • Maak de gist aan met 4 el lauw water en laat staan tot zich schuim vormt
    • Zeef de saffraan uit de melk
    • Roer eenderde van de bloem door de afgekoelde melk
    • Voeg 1 el honing en het gistmengsel toe
    • Schep goed om en laat 1 uur rusten
    • Laat de boter smelten met de resterende honing
    • Laat afkoelen en klop er de eierdooiers door
    • Klop dit mengsel door het bloemmengsel
    • Voeg de vanille toe
    • Zeer er de resterende bloem en het zout bij
    • Kneed 5 minuten tot een glad deeg
    • Laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume
    • Bekleed 3 hoge vormpjes met ingevette aluminiumfolie, met de folie 5 cm boven de rand
    • Sla het deeg in en druk de luchtbellen eruit
    • Vorm 3 hoge broodjes en vul hiermee de vormpjes tot halverwege
    • Laat de broodjes rijzen tot het dubbele volume
    • Bestrijk ze met losgeroerd ei
    • Verwarm de oven voor op 220°C
    • Bak de broodjes 50 minuten; zet de oven na 5 minuten op 200°C
    • Laat de broodjes afkoelen zonder de vormpjes
    • Versier ze met glazuur en hagelslag