voor: 15 kruisbroodjes
- Ingrediënten
- 350 gr bakkersbloem
- 350 gr volkorenmeel
- 1.5 tl zout
- 1.5 tl gemengde specerijen
- 1 tl gemalen kaneel
- 1.5 tl geraspte nootmuskaat
- 50 gr boter
- Geraspte schil van 1 citroen
- 85 gr gele basterdsuiker
- 6 gr instant gist (zakje)
- 50 gr oranjesnippers
- 85 gr krenten
- 50 gr rozijnen
- 1 ei losgeroerd
- 1.5 dl biogarde yoghurt
- 2.5 dl lauw water
Voor de kruisen: - 85 gr tarwebloem
- 1/2 tl zout
- 6 el koud water Bestrijken met:
- 1 ei losgeroerd
- 2 el koud water
- 50 gr fijne witte suiker
- Bereiding:
- Vet een grote braadslee voor vlees in
- Zeef de meelsoorten, het zout en de specerijen in een kom
- Wrijf de boter erdoor
- Roer vervolgens het citroenraspsel, de suiker, gist, oranjesnippers en gedroogde vruchten erdoor
- Klop de yoghurt en het lauwe water door het ei
- Voeg het toe aan de kom en roer tot een zacht deeg
- Kneed het deeg 8 tot 10 minuten door op een licht met bloem bestoven werkvlak tot het glad en elastisch is
- Verdeel het in 15 stukken (elk stuk weegt circa 75 gr)
- Vorm hiervan balletjes en schik ze in 3 rijen van 5 in de braadslee
- Dek ze af met ingevette plastic folie en laat ze in circa 1 uur 30 min rijzen tot het dubbele volume
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Vermeng de ingredienten voor de kruisen en schep dit mengsel in een spuitzak met een spuitmond van 1/2 cm
- Bestrijk de broodjes met losgeroerd ei
- Spuit een lange lijn over een hele rij broodjes, van het ene eind van de braadslee tot het andere eind
- Herhaal deze handeling over de andere rijen broodjes
- Spuit nu kruiselings hierover nieuwe lijnen, zodat u broodjes met kruisen krijgt
- Bak de broodjes 25 tot 30 minuten
- Draai de oventemperatuur na 10 minuten terug tot 180°C
- Maak een glazuur van het water en de suiker
- Licht de broodjes uit de vorm en bestrijk ze terwijl ze nog warm zijn met glazuur