voor: 15 kruisbroodjes

  • Ingrediënten
    • 350 gr bakkersbloem
    • 350 gr volkorenmeel
    • 1.5 tl zout
    • 1.5 tl gemengde specerijen
    • 1 tl gemalen kaneel
    • 1.5 tl geraspte nootmuskaat
    • 50 gr boter
    • Geraspte schil van 1 citroen
    • 85 gr gele basterdsuiker
    • 6 gr instant gist (zakje)
    • 50 gr oranjesnippers
    • 85 gr krenten
    • 50 gr rozijnen
    • 1 ei losgeroerd
    • 1.5 dl biogarde yoghurt
    • 2.5 dl lauw water


      Voor de kruisen:

    • 85 gr tarwebloem
    • 1/2 tl zout
    • 6 el koud water

      Bestrijken met:

    • 1 ei losgeroerd
    • 2 el koud water
    • 50 gr fijne witte suiker

  • Bereiding:
    • Vet een grote braadslee voor vlees in
    • Zeef de meelsoorten, het zout en de specerijen in een kom
    • Wrijf de boter erdoor
    • Roer vervolgens het citroenraspsel, de suiker, gist, oranjesnippers en gedroogde vruchten erdoor
    • Klop de yoghurt en het lauwe water door het ei
    • Voeg het toe aan de kom en roer tot een zacht deeg
    • Kneed het deeg 8 tot 10 minuten door op een licht met bloem bestoven werkvlak tot het glad en elastisch is
    • Verdeel het in 15 stukken (elk stuk weegt circa 75 gr)
    • Vorm hiervan balletjes en schik ze in 3 rijen van 5 in de braadslee
    • Dek ze af met ingevette plastic folie en laat ze in circa 1 uur 30 min rijzen tot het dubbele volume
    • Verwarm de oven voor op 220°C
    • Vermeng de ingredienten voor de kruisen en schep dit mengsel in een spuitzak met een spuitmond van 1/2 cm
    • Bestrijk de broodjes met losgeroerd ei
    • Spuit een lange lijn over een hele rij broodjes, van het ene eind van de braadslee tot het andere eind
    • Herhaal deze handeling over de andere rijen broodjes
    • Spuit nu kruiselings hierover nieuwe lijnen, zodat u broodjes met kruisen krijgt
    • Bak de broodjes 25 tot 30 minuten
    • Draai de oventemperatuur na 10 minuten terug tot 180°C
    • Maak een glazuur van het water en de suiker
    • Licht de broodjes uit de vorm en bestrijk ze terwijl ze nog warm zijn met glazuur