voor: 1 brood
- Ingrediënten
- 15 gr verse gist of 2 tl gedroogde gist
- 3 dl lauwe melk
- 550 gr bakkersbloem
- 1 ei losgeroerd
- 50 gr boter, gesmolten
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl gemalen kaneel
- Snufje geraspte nootmuskaat
- 200 gr rozijnen
- 100 gr krenten
- 50 gr oranjesnippers, kleingesneden
- 50 gr fijne witte suiker
- Bereiding:
- Doe de gist in een kom en roer er de melk door
- Gebruikt u gedroogde gist, laat het mengsel dan 20 minuten rusten
- Roer er 100 gr bloem door
- Laat het mengsel 30 minuten staan tot zicht schuim vormt
- Klop er het ei en de boter door en zeef er de resterende bloem met de kaneel en nootmuskaat boven
- Kneed alles tot een zacht, glad deeg
- Werk er de vruchten en suiker door
- Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie 2 uur rijzen tot het dubbele volume
- Sla het deeg in, druk er de luchtbellen uit en doe het over in een ingevette ronde vorm van 20 cm doorsnee
- Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Bak het brood 30 tot 40 minuten tot het hol klinkt als u er tegen tikt
- Laat het afkoelen