hoeveelheid: 1 brood van 1 kg
- Ingrediënten
- 700 gr steengemalen volkorenmeel
- 1 tl zout
- 15 gr verse gist of 2 tl gedroogde gist of 12 gr instant gist (2 zakjes)
- 1 tl melassestroop of honing
- 6 dl lauw water
- Bereiding:
- Roer de verse of gedroogde gist door de stroop en voeg 1.5 dl water toe
- Laat het mengsel 10 minuten rusten tot zich schuim vormt
- Voeg instant gist direct aan het meel met zout toe en roer de stroop los met het water
- Zeef het meel met het zout in een kom
- Voeg het gistmengsel en het resterende water toe en werk alles met de hand vanaf de zijkanten door elkaar tot u een elastisch deeg hebt dat gemakkelijk loskomt van de kom
- Het deeg zal een beetje glibberig en vochtig aanvoelen
- Leg het deeg in een broodvorm van 1 liter inhoud en laat het afgedekt met een vochtige theedoek 1 uur rijzen tot het dubbele volume
- Verwarm de oven voor op 200°C en bak het brood 35 tot 40 minuten tot het hol klinkt als u er tegen tikt