hoeveelheid: 1 brood van 1 kg

  • Ingredi├źnten
    • 700 gr steengemalen volkorenmeel
    • 1 tl zout
    • 15 gr verse gist of 2 tl gedroogde gist of 12 gr instant gist (2 zakjes)
    • 1 tl melassestroop of honing
    • 6 dl lauw water

  • Bereiding:
    • Roer de verse of gedroogde gist door de stroop en voeg 1.5 dl water toe
    • Laat het mengsel 10 minuten rusten tot zich schuim vormt
    • Voeg instant gist direct aan het meel met zout toe en roer de stroop los met het water
    • Zeef het meel met het zout in een kom
    • Voeg het gistmengsel en het resterende water toe en werk alles met de hand vanaf de zijkanten door elkaar tot u een elastisch deeg hebt dat gemakkelijk loskomt van de kom
    • Het deeg zal een beetje glibberig en vochtig aanvoelen
    • Leg het deeg in een broodvorm van 1 liter inhoud en laat het afgedekt met een vochtige theedoek 1 uur rijzen tot het dubbele volume
    • Verwarm de oven voor op 200┬░C en bak het brood 35 tot 40 minuten tot het hol klinkt als u er tegen tikt