hoeveelheid: 9 broodjes

  • Ingrediënten
    • Voor het zoet deeg:
    • 15 gr verse gist of 2 tl gedroogde gist
    • 1 tl fijne witte suiker
    • 5 el lauwe melk
    • 225 gr bakkersbloem
    • 1/2 tl zout
    • 25 gr fijne witte suiker
    • 25 gr boter
    • 1 klein ei losgeroerd

      Voor de vulling:

    • 25 gr gesmolten boter
    • 100 gr gedroogde vruchten, kleingesneden
    • 1/2 tl gemengde specerijen
    • 50 gr bruine basterdsuiker
    • 2 el lichte suikerstroop of honing
    • Kristalsuiker om te bestrooien

    Bereiding:

    • Roer de gist en suiker door de melk
    • Als u gedroogde gist gebruikt het mengsel dan 5 minuten laten staan
    • Voeg 50 gr bloem toe en laat het mengsel circa 20 minuten staan tot zicht schuim vormt
    • Zeef de resterende bloem met zout en suiker en wrijf er de boter door
    • Maak er een kuiltje in en roer met het ei en het gistmengsel tot een zacht deeg
    • Laat het afgedekt in 1 uur rijzen tot het dubbele volume
    • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 23 X 30 cm
    • Bestrijk hem met gesmolten boter en strooi er de vruchten, specerijen en suiker over
    • Rol het deeg op als een lange rollade en snijd deze in 9 plakken
    • Schik ze in een ingevette bakvorm van 18 X 18 cm
    • Laat ze afgedekt circa 40 minuten rijzen tot het dubbele volume; de plakken deeg moeten aan elkaar kleven
    • Verwarm de oven voor op 220°C en bak ze goudbruin
    • Haal ze uit de vorm, bestrijk ze met stroop en bestrooi ze met suiker