hoeveelheid: 9 broodjes
- Ingrediënten
- Voor het zoet deeg:
- 15 gr verse gist of 2 tl gedroogde gist
- 1 tl fijne witte suiker
- 5 el lauwe melk
- 225 gr bakkersbloem
- 1/2 tl zout
- 25 gr fijne witte suiker
- 25 gr boter
- 1 klein ei losgeroerd Voor de vulling:
- 25 gr gesmolten boter
- 100 gr gedroogde vruchten, kleingesneden
- 1/2 tl gemengde specerijen
- 50 gr bruine basterdsuiker
- 2 el lichte suikerstroop of honing
- Kristalsuiker om te bestrooien
Bereiding:
- Roer de gist en suiker door de melk
- Als u gedroogde gist gebruikt het mengsel dan 5 minuten laten staan
- Voeg 50 gr bloem toe en laat het mengsel circa 20 minuten staan tot zicht schuim vormt
- Zeef de resterende bloem met zout en suiker en wrijf er de boter door
- Maak er een kuiltje in en roer met het ei en het gistmengsel tot een zacht deeg
- Laat het afgedekt in 1 uur rijzen tot het dubbele volume
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 23 X 30 cm
- Bestrijk hem met gesmolten boter en strooi er de vruchten, specerijen en suiker over
- Rol het deeg op als een lange rollade en snijd deze in 9 plakken
- Schik ze in een ingevette bakvorm van 18 X 18 cm
- Laat ze afgedekt circa 40 minuten rijzen tot het dubbele volume; de plakken deeg moeten aan elkaar kleven
- Verwarm de oven voor op 220°C en bak ze goudbruin
- Haal ze uit de vorm, bestrijk ze met stroop en bestrooi ze met suiker