- Ingrediënten
- 2.25 dl kokend water
- Paar plukjes saffraan
- 15 gr verse gist
- 1 tl vloeibare honing
- 500 gr ongebleekte bloem
- 1 tl zout
- 2 el plantaardige olie
- 1 ei losgeroerd Voor het glazuur:
- 1 ei losgeroerd met 2 el water
Voor de garnering: - Maanzaad
- Bereiding:
- Giet het kokende water over de saffraan en laat afkoelen tot lauw
- Zeef de saffraan eruit
- Verkruimel de gist in 3 el van het water en roer er de honing door
- Laat 5 minuten staan tot zich schuim vormt
- Zeef de bloem met het zout in een kom
- Voeg het gistmengsel, water, losgeroerd ei en de olie toe
- Roer alles tot een zacht deeg
- Kneed het circa 8 minuten tot het glad en elastisch is
- Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume
- Sla het deeg in, druk de luchtbellen eruit en verdeel het in twee stukken: het ene twee keer zo groot als het andere
- Vorm van het grote stuk 3 slierten van 30 cm en vlecht deze
- Vorm van het kleine stuk 3 slierten van 20 cm en vlecht deze
- Leg de kleine vlecht bovenop de grote vlecht
- Druk de uiteinden goed tegen elkaar
- Plaats het brood op een ingevette bakplaat
- Laat het rijzen tot het dubbele volume
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Bestrijk het brood met ei en bestrooi het met maanzaad
- Bak het brood 10 minuten, zet de oven op 190°C en bak het brood nog 35 tot 40 minuten