• Ingrediënten
    • 2.25 dl kokend water
    • Paar plukjes saffraan
    • 15 gr verse gist
    • 1 tl vloeibare honing
    • 500 gr ongebleekte bloem
    • 1 tl zout
    • 2 el plantaardige olie
    • 1 ei losgeroerd

      Voor het glazuur:

    • 1 ei losgeroerd met 2 el water


      Voor de garnering:

    • Maanzaad

  • Bereiding:
    • Giet het kokende water over de saffraan en laat afkoelen tot lauw
    • Zeef de saffraan eruit
    • Verkruimel de gist in 3 el van het water en roer er de honing door
    • Laat 5 minuten staan tot zich schuim vormt
    • Zeef de bloem met het zout in een kom
    • Voeg het gistmengsel, water, losgeroerd ei en de olie toe
    • Roer alles tot een zacht deeg
    • Kneed het circa 8 minuten tot het glad en elastisch is
    • Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume
    • Sla het deeg in, druk de luchtbellen eruit en verdeel het in twee stukken: het ene twee keer zo groot als het andere
    • Vorm van het grote stuk 3 slierten van 30 cm en vlecht deze
    • Vorm van het kleine stuk 3 slierten van 20 cm en vlecht deze
    • Leg de kleine vlecht bovenop de grote vlecht
    • Druk de uiteinden goed tegen elkaar
    • Plaats het brood op een ingevette bakplaat
    • Laat het rijzen tot het dubbele volume
    • Verwarm de oven voor op 200°C
    • Bestrijk het brood met ei en bestrooi het met maanzaad
    • Bak het brood 10 minuten, zet de oven op 190°C en bak het brood nog 35 tot 40 minuten