voor: 32 gebakjes
- Ingrediënten
- 600 gr bakkersbloem
- 1/2 tl zout
- 300 gr boter
- 6 gr instant gist (zakje)
- 85 gr fijne witte suiker
- 1.75 dl lauw water
- 2 eieren losgeroerd
- 1 eiwit, losgeroerd om te glaceren Voor de garnering:
- 175 gr poedersuiker
- 1 tl citroenrasp
- Bigarreaux of amandelsnippers
- Bereiding:
- Zeef de bloem met het zout
- Snijd 50 gr boter in vlokjes en wrijf ze door de bloem
- Roer er de gist en suiker door
- Voeg het water en de eieren toe en roer tot een zacht deeg
- Kneed 5 minuten tot het glad en elastisch is
- Laat het deeg 15 minuten rusten in een plastic zakje in de koelkast
- Snijd de resterende boter in 16 plakjes en bewaar ze tot gebruik op een bord in de koelkast
- Halveer het deeg
- Rol elke helft uit tot een lap van 20 X 40 cm
- Leg in het midden van de eerste lap 4 plakjes boter
- klap eenderde van het deeg over de boter
- Leg hierop weer 4 plakjes boter en klap het andere deel van het deeg erover
- Druk stevig aan
- Draai het deeg een kwartslag en rol het uit tot een lap van 15 X 40 cm
- Klap de uiteinden naar binnen, druk ze aan en herhaal de handeling
- Bewerk de tweede deeglap op dezelfde manier
- Laat het deeg in een ingevet plastic zakje 30 minuten rusten in de koelkast
- Herhaal de hele behandeling van uitrollen en koelen nog 2 keer
- De totale rusttijd in de koelkast dient minsten 2 uur te bedragen
- Halveer elk stuk deeg en vorm de gewenste gebakjes
- Laat ze 20 minuten rijzen op een bakplaat
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Bestrijk de gebakjes met losgeroerd eiwit en bak ze 10 minuten
- Draai de oventemperatuur terug tot 180°C en bak ze nog 15 minuten
- Laat ze afkoelen en garneer ze met bigarreaux of amandelsnippers
- Maak glazuur van poedersuiker en citroensap en besprenkel ze licht