voor: 32 gebakjes

  • Ingrediënten
    • 600 gr bakkersbloem
    • 1/2 tl zout
    • 300 gr boter
    • 6 gr instant gist (zakje)
    • 85 gr fijne witte suiker
    • 1.75 dl lauw water
    • 2 eieren losgeroerd
    • 1 eiwit, losgeroerd om te glaceren

      Voor de garnering:

    • 175 gr poedersuiker
    • 1 tl citroenrasp
    • Bigarreaux of amandelsnippers

  • Bereiding:
    • Zeef de bloem met het zout
    • Snijd 50 gr boter in vlokjes en wrijf ze door de bloem
    • Roer er de gist en suiker door
    • Voeg het water en de eieren toe en roer tot een zacht deeg
    • Kneed 5 minuten tot het glad en elastisch is
    • Laat het deeg 15 minuten rusten in een plastic zakje in de koelkast
    • Snijd de resterende boter in 16 plakjes en bewaar ze tot gebruik op een bord in de koelkast
    • Halveer het deeg
    • Rol elke helft uit tot een lap van 20 X 40 cm
    • Leg in het midden van de eerste lap 4 plakjes boter
    • klap eenderde van het deeg over de boter
    • Leg hierop weer 4 plakjes boter en klap het andere deel van het deeg erover
    • Druk stevig aan
    • Draai het deeg een kwartslag en rol het uit tot een lap van 15 X 40 cm
    • Klap de uiteinden naar binnen, druk ze aan en herhaal de handeling
    • Bewerk de tweede deeglap op dezelfde manier
    • Laat het deeg in een ingevet plastic zakje 30 minuten rusten in de koelkast
    • Herhaal de hele behandeling van uitrollen en koelen nog 2 keer
    • De totale rusttijd in de koelkast dient minsten 2 uur te bedragen
    • Halveer elk stuk deeg en vorm de gewenste gebakjes
    • Laat ze 20 minuten rijzen op een bakplaat
    • Verwarm de oven voor op 200°C
    • Bestrijk de gebakjes met losgeroerd eiwit en bak ze 10 minuten
    • Draai de oventemperatuur terug tot 180°C en bak ze nog 15 minuten
    • Laat ze afkoelen en garneer ze met bigarreaux of amandelsnippers
    • Maak glazuur van poedersuiker en citroensap en besprenkel ze licht