voor: 14 tot 16 bagels

  • Ingrediënten
    • 15 gr gist of 2 tl gedroogde gist
    • 2.25 dl lauwe melk
    • 1 tl fijne witte suiker
    • 400 gr bakkersbloem
    • 1/2 tl zout
    • 1 ei gesplitst
    • 50 gr boter, gesmolten, afgekoeld Voor de garnering:
    • Maanzaad
    • Sesamzaad
    • Droge gebakken uitjes

  • Bereiding:
    • Verkruimel de gist door de melk met de suiker
    • Gebruikt u gedroogde gist, laat het mengsel dan 10 minuten staan tot zich schuim vormt
    • Zeef de bloem met het zout in een kom
    • Klop het eiwit schuimig
    • Schep het gistmengsel, de boter en het eiwit door de bloem zodat u een zacht deeg krijgt
    • Kneed het 5 minuten tot het glad en elastisch is
    • Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie circa 1 1/2 uur rijzen tot het dubbele volume
    • Sla het deeg in en verdeel het in 16 stukken
    • Rol elk stuk uit tot een sliert van 15 cm
    • Vorm hiervan ringen
    • Leg ze op een ingevette bakplaat en laat ze afgedekt met een theedoek rijzen tot het dubbele volume
    • Verwarm de oven voor op 200°C
    • Breng een grote pan met water aan de kook
    • Houd het water tegen de kook
    • Dompel de bagels met 3 tegelijk 20 seconden in het water
    • Schep ze eruit met een schuimspaan en leg ze op een ingevette bakplaat
    • Roer de eierdooiers los met 1 el water en bestrijk hiermee de bagels
    • Bestrooi de bagels met zaadjes of uitjes
    • Bak ze in 20 minuten in de oven goudbruin
    • Serveer ze doorgesneden en belegd met roomkaas of gerookte zalm