voor: 14 tot 16 bagels
- Ingrediënten
- 15 gr gist of 2 tl gedroogde gist
- 2.25 dl lauwe melk
- 1 tl fijne witte suiker
- 400 gr bakkersbloem
- 1/2 tl zout
- 1 ei gesplitst
- 50 gr boter, gesmolten, afgekoeld Voor de garnering:
- Maanzaad
- Sesamzaad
- Droge gebakken uitjes
- Bereiding:
- Verkruimel de gist door de melk met de suiker
- Gebruikt u gedroogde gist, laat het mengsel dan 10 minuten staan tot zich schuim vormt
- Zeef de bloem met het zout in een kom
- Klop het eiwit schuimig
- Schep het gistmengsel, de boter en het eiwit door de bloem zodat u een zacht deeg krijgt
- Kneed het 5 minuten tot het glad en elastisch is
- Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie circa 1 1/2 uur rijzen tot het dubbele volume
- Sla het deeg in en verdeel het in 16 stukken
- Rol elk stuk uit tot een sliert van 15 cm
- Vorm hiervan ringen
- Leg ze op een ingevette bakplaat en laat ze afgedekt met een theedoek rijzen tot het dubbele volume
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Breng een grote pan met water aan de kook
- Houd het water tegen de kook
- Dompel de bagels met 3 tegelijk 20 seconden in het water
- Schep ze eruit met een schuimspaan en leg ze op een ingevette bakplaat
- Roer de eierdooiers los met 1 el water en bestrijk hiermee de bagels
- Bestrooi de bagels met zaadjes of uitjes
- Bak ze in 20 minuten in de oven goudbruin
- Serveer ze doorgesneden en belegd met roomkaas of gerookte zalm