voor: 1 brood van 1 kg
- Ingrediënten
- 2.5 dl melk en water, gemengd
- 70 gr fijn maismeel
- 50 gr boter, gesmolten
- 4 el melassestroop
- 1 tl zout
- 7 gr gedroogde gist
- 1.5 dl lauw water
- 300 gr ongebleekte bloem
- 225 gr bakkersbloem
- Bereiding:
- Verwarm de melk bijna tot het kookpunt
- Roer het maismeel, de boter, melasse en zout erdoor
- Laat afkoelen
- Strooi de gedroogde gist bij het water en laat het 20 minuten staan tot zich schuim vormt
- Roer het gistmengsel door het maismeelmengsel en voeg zoveel water toe dat u een kleverig deeg krijgt
- Kneed het 5 minuten (schraap het met een spatel steeds los van het werkvlak)
- Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie 1 uur rijzen tot het dubbele volume
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Sla het deeg in en druk er de luchtbellen uit
- Leg het deeg in een ingevette vorm van 1 liter inhoud
- Laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot bijna het dubbele volume
- Kerf de bovenkant desgewenst in
- Bak het brood 15 minuten
- Draai de temperatuur terug tot 180°C en bak het brood nog 30 minuten tot het hol klinkt als u er tegen tikt
- Verwijder 5 minuten voor het einde van de baktijd de vorm