voor: 1 brood van 1 kg

  • Ingrediënten
    • 2.5 dl melk en water, gemengd
    • 70 gr fijn maismeel
    • 50 gr boter, gesmolten
    • 4 el melassestroop
    • 1 tl zout
    • 7 gr gedroogde gist
    • 1.5 dl lauw water
    • 300 gr ongebleekte bloem
    • 225 gr bakkersbloem

  • Bereiding:
    • Verwarm de melk bijna tot het kookpunt
    • Roer het maismeel, de boter, melasse en zout erdoor
    • Laat afkoelen
    • Strooi de gedroogde gist bij het water en laat het 20 minuten staan tot zich schuim vormt
    • Roer het gistmengsel door het maismeelmengsel en voeg zoveel water toe dat u een kleverig deeg krijgt
    • Kneed het 5 minuten (schraap het met een spatel steeds los van het werkvlak)
    • Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie 1 uur rijzen tot het dubbele volume
    • Verwarm de oven voor op 200°C
    • Sla het deeg in en druk er de luchtbellen uit
    • Leg het deeg in een ingevette vorm van 1 liter inhoud
    • Laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot bijna het dubbele volume
    • Kerf de bovenkant desgewenst in
    • Bak het brood 15 minuten
    • Draai de temperatuur terug tot 180°C en bak het brood nog 30 minuten tot het hol klinkt als u er tegen tikt
    • Verwijder 5 minuten voor het einde van de baktijd de vorm