-
Ingrediënten:-
250 gr bloem -
1 theelepel zout -
75 gr koude boter -
1 ei -
Enkele eetlepels water -
1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie -
1 schoongemaakte en kleingesneden ui -
1 ontvelde en in kleine stukjes gesneden tomaat -
300 gr uitgelekte sardines in olie -
1 eetlepel citroensap -
2 eetlepels fijngehakte peterselie -
2 gepelde fijngehakte hardgekookte eieren -
8 in plakjes gesneden groene olijven -
Zout -
Peper
-
-
Bereiding:-
Zeef de bloem met het zout in een kom -
Snijd de boter met twee messen door de bloem tot een kruimelig geheel -
Voeg het ei toe, kneed alles snel dooreen en voeg zoveel water toe tot een soepel deeg is ontstaan -
Vorm van het deeg een bal en laat deze 1 uur in de koelkast rusten
Maak de vulling: -
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten -
Voeg de stukjes tomaat toe en fruit deze even mee -
Neem de pan van de hittebron af -
Prak de sardines met het citroensap en de fijngehakte peterselie fijn in een kom -
Schep de fijngehakte eieren en de plakjes olijf door het mengsel en maak alles op smaak met wat zout en peper -
Rol driekwart gedeelte van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ca. 3 millimeter dikke lap en bekleed hiermee een springvorm met een diameter van ñ 20 centimeter -
Doe het sardinemengsel in de vorm en dek de pastei af met de uitgerolde rest van het deeg -
Bak de pastei ca. 40 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven tot hij mooi bruin en gaar is -
Serveer de in punten gesneden sardinepastei warm of koud
-