• Ingredi├źnten:


    • 250 gr bloem

    • 1 theelepel zout

    • 75 gr koude boter

    • 1 ei

    • Enkele eetlepels water

    • 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie

    • 1 schoongemaakte en kleingesneden ui

    • 1 ontvelde en in kleine stukjes gesneden tomaat

    • 300 gr uitgelekte sardines in olie

    • 1 eetlepel citroensap

    • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

    • 2 gepelde fijngehakte hardgekookte eieren

    • 8 in plakjes gesneden groene olijven

    • Zout

    • Peper

  • Bereiding:


    • Zeef de bloem met het zout in een kom

    • Snijd de boter met twee messen door de bloem tot een kruimelig geheel

    • Voeg het ei toe, kneed alles snel dooreen en voeg zoveel water toe tot een soepel deeg is ontstaan

    • Vorm van het deeg een bal en laat deze 1 uur in de koelkast rusten


      Maak de vulling:


    • Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten

    • Voeg de stukjes tomaat toe en fruit deze even mee

    • Neem de pan van de hittebron af

    • Prak de sardines met het citroensap en de fijngehakte peterselie fijn in een kom

    • Schep de fijngehakte eieren en de plakjes olijf door het mengsel en maak alles op smaak met wat zout en peper

    • Rol driekwart gedeelte van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ca. 3 millimeter dikke lap en bekleed hiermee een springvorm met een diameter van ├▒ 20 centimeter

    • Doe het sardinemengsel in de vorm en dek de pastei af met de uitgerolde rest van het deeg

    • Bak de pastei ca. 40 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven tot hij mooi bruin en gaar is

    • Serveer de in punten gesneden sardinepastei warm of koud