aantal personen: 6

Ingrediƫnten

  • 750 gram verse blanke asperges (geschild)
  • Zout
  • 500 g gefileerde zalm (in 6 gelijke stukken)
  • 1 tablet voor visbouillon
  • 2 eetlepels slagroom
  • 1 eetlepel droge witte vermout (Noilly Prat)
  • 1 flinke mespunt allesbinder
  • 200 g gezouten boter (ijskoud in 6 a 8 gelijke stukken)
  • 1 theelepel limoen- of citroensap
  • Witte peper
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 4 takjes verse dille

Bereiding

  1. Zet de asperges op in ruim kokend water
  2. Voeg wat zout toe
  3. Laat de asperges, met een deksel op de pan, 10 minuten koken
  4. Schakel daarna de warmtebron uit en laat de asperges minstens 10 minuten staan
  5. Breng 8 dl water aan de kook en los er een bouillontablet in op
  6. Leg de stukken zalm in het kokende vocht houd dit alles 5 minuten aan de kook
  7. Neem daarna de pan van de warmtebron
  8. Leg het deksel van de pan
  9. Breng intussen in een pannetje 4 eetlepels van het pocheervocht van de zalm aan
    de kook
  10. Roer de slagroom en de vermouth erdoor en laat alles zo lang koken dat door
    indampen iets minder dan de helft van het vocht is overgebleven
  11. Roer de allesbinder erdoor
  12. Klop de stukjes koude boter een voor een erdoor
  13. Steeds een stukje toevoegen als het vorige geheel door de saus is opgenomen
  14. Neem tijdens het kloppen van het laatste stukje de pan van het vuur
  15. Voeg de limoen- of citroensap, peper en zout er aan toe
  16. Leg de stukkenzalm op voorverwarmde borden, schik de asperges er naast en schep
    de botersaus erover
  17. Bestrooi de saus met wat bieslook
  18. Leg de dille er als garnering bij