Ingrediƫnten:

  • 2 kg asperges
  • 20 gr zout
  • 1 el advocaat
  • 100 gr mayonaise
  • 1/2 bosje peterselie
  • Voor de mayonaise:
  • 2 dl slaolie
  • 1 ei
  • 1/2 citroen
  • 1 tl mosterd
  • Peper
  • Zout
  • Worcestershiresaus

Bereiding:

  1. Voor de mayonaise kunt u een goede kant en klaar mayonaise gebruiken
  2. U kunt hem ook zelf maken
  3. Dat gaat als volgt:
  4. Pers de citroen uit en zeef het sap
  5. Splits het ei en doe de dooier in een kommetje
  6. Voeg er een theelepel mosterd aan toe en roer alles met een garde om
  7. Klop er – in het begin druppel voor druppel – de slaolie door
  8. Wanneer alle slaolie door de mayonaise geklopt is, een paar druppeltjes
    citroensap toevoegen
  9. Is de mayonaise te dik geworden, dan met wat citroensap afslappen
  10. Breng de mayonaise ten slotte met peper, zout en wat Worcestershiresaus op smaak
  11. Lukt het de eerste keer niet met de mayonaise, dan is er nog geen man over boord
  12. Begin met een eigeel en een theelepeltje mosterd
  13. Sla er eerst wat slaolie druppelsgewijs door en wanneer de massa op dikte komt,
    de mislukte mayonaise
  14. Zet de mayonaise heel koel weg
  15. Schil en gaar de asperges volgens het
    basisrecept
  16. Terwijl de asperges staan te garen de peterselie onder stromend water wassen,
    droogslaan, nadeppen met een schone doek of wat keukenpapier en de blaadjes van
    de stelen halen
  17. Hak de blaadjes zeer fijn
  18. Roer de advocaat door de mayonaise en roer er vervolgens de gehakte peterselie
    door
  19. Haal de gare asperges uit het kooknat, laat ze even uitlekken en verdeel ze
    over de borden
  20. Geef er de mayonaise bij