aantal personen: 4

Ingrediënten:

  • 400 gr asperges
  • 1 tl zout
  • 1,5 dl water
  • 45 gr boter
  • 75 gr bloem
  • Zout
  • 900 gr aardappelen
  • 90 gr boter
  • 3 dl roomsaus
  • 5 eieren
  • 10 gr truffel
  • Witte peper uit de molen
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • 4 eieren

Bereiding:

  1. Bij dit gerecht worden de asperges geserveerd in bakjes van Dauphine aardappelen
  2. De bereiding begint met het maken van de massa voor de bakje
  3. Zeef de bloem
  4. Breng het water met 45 gram boter en een vingergreep zout aan de kook
  5. Voeg er van het vuur af de gezeefde bloem bij en roer alles goed door elkaar
  6. Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot de massa als een bal van de
    bodem van de pan loslaat
  7. Roer van het vuur af 1 voor 1 drie eieren door het deeg
  8. Schil de aardappelen, kook ze en wrijf ze door een zeef
  9. Roer er 90 gram boter en twee eieren door en breng de puree op smaak met
    versgemalen peper, zout en wat nootmuskaat
  10. Roer het deeg door de aardappelpuree
  11. Rol er balletjes van met een doorsnede van ongeveer 4 centimeter en druk die
    plat tot dikke schijven
  12. Bestrooi ze met wat bloem en zet ze koel weg
  13. Schil en gaar de aspergepunten volgens de richtlijnen van het
    basisrecept
  14. Terwijl de asperges staan te garen kan de roomsaus gemaakt worden
  15. Hou de saus warm op een laag vuur
  16. Verhit het frituurvet tot er damp afkomt (170 graden en bak er de schijven
    Dauphine aardappelen in
  17. Hol de goudbruin gefrituurde schijven uit
  18. Bak vier spiegeleieren
  19. Hak de truffel fijn
  20. Haal de aspergepunten uit het kooknat, laat ze uitlekken en verdeel ze over de
    bakjes
  21. Roer van het vuur af de opgeklopte room door de saus, schep enkele lepels saus
    over de bakjes, leg er een spiegelei op en strooi er wat gehakte truffel over