Ingrediënten
- 2 kg asperges
- 20 gr zout
Bereiding
- Zet de asperges meteen in koud water en ververs het water regelmatig
- In een paar uur tijd zuigen de stengels zich vol water waardoor ze weer mals
en sappig worden en ze zich gemakkelijker laten schillen - Spoel ze af onder de kraan en schil ze zorgvuldig
- Snijd ongeveer anderhalve centimeter van de onderzijde af
- Deze uiteinden zijn meestal wat uitgedroogd
- Bij het afsnijden mag het mes nauwelijks weerstand vinden
- Leg de schillen en de afgesneden uiteinden in een pan, leg er een theedoek
bovenop en daarop de geschilde asperges - Giet er zoveel koud water bij dat de asperges goed onderstaan en voeg het zout
toe - Sluit de pan, zet ze op
- Breng het water aan de kook, draai het vuur klein en hou het water tegen de
kook aan - Na 4 tot 8 minuten (afhankelijk van de dikte en de versheid van de asperges) de
pan van het vuur halen en de asperges in het hete water verder laten garen - Na een minuut of vijftien tot twintig controleren of de asperges gaar zijn door
met een vork in de ondereinden te prikken - De asperges moeten zacht maar niet papperig zijn
- Vouw een wit servet en leg het op een dienschaal
- Haal met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig de asperges uit het
kookvocht en laat ze even uitlekken - Leg ze vervolgens netjes naast elkaar op het witte servet en dien ze op