Ingrediënten

  • 2 kg asperges
  • 20 gr zout


Bereiding

  1. Zet de asperges meteen in koud water en ververs het water regelmatig
  2. In een paar uur tijd zuigen de stengels zich vol water waardoor ze weer mals
    en sappig worden en ze zich gemakkelijker laten schillen
  3. Spoel ze af onder de kraan en schil ze zorgvuldig
  4. Snijd ongeveer anderhalve centimeter van de onderzijde af
  5. Deze uiteinden zijn meestal wat uitgedroogd
  6. Bij het afsnijden mag het mes nauwelijks weerstand vinden
  7. Leg de schillen en de afgesneden uiteinden in een pan, leg er een theedoek
    bovenop en daarop de geschilde asperges
  8. Giet er zoveel koud water bij dat de asperges goed onderstaan en voeg het zout
    toe
  9. Sluit de pan, zet ze op
  10. Breng het water aan de kook, draai het vuur klein en hou het water tegen de
    kook aan
  11. Na 4 tot 8 minuten (afhankelijk van de dikte en de versheid van de asperges) de
    pan van het vuur halen en de asperges in het hete water verder laten garen
  12. Na een minuut of vijftien tot twintig controleren of de asperges gaar zijn door
    met een vork in de ondereinden te prikken
  13. De asperges moeten zacht maar niet papperig zijn
  14. Vouw een wit servet en leg het op een dienschaal
  15. Haal met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig de asperges uit het
    kookvocht en laat ze even uitlekken
  16. Leg ze vervolgens netjes naast elkaar op het witte servet en dien ze op