-
Ingrediënten:-
4 artisjokken -
Het sap van 1 citroen -
1 kopje azijn -
2 eetlepels bloem -
Zout -
2 tomaten -
1 prei -
1 kg mosselen -
1 grote ui -
Boter -
2 dl witte wijn -
Het groen van 1 tak selderij -
Peper -
Tijm -
Laurier -
2 dl room -
Enkele saffraandraadjes -
120 gr gepelde garnalen -
Enkele takjes kervel
-
-
Bereiding:-
Maak de artisjokken met een scherp mes schoon, zodat alleen de bodems overblijven en bestrijk die met citroensap om verkleuring tegen te gaan -
Houd enkele blaadjes apart voor het garnituur -
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, meng de azijn met de bloem tot een papje bij het kokende water, klop dit goed los en kruid met zout -
Kook de bodems in deze blanc gaar -
Verwijder het hooi met een lepel (of met de vingers) en houd ze in het kookvocht warm -
Dompel de tomaten 10-15 seconden in kokend water, verfris ze en pel ze -
Snijd ze in vieren, verwijder de zaadjes, snijd de kwarten nogmaals in twee-en en maak er nog een inkeping in -
Snijd de prei (met het pastelgroene gedeelte) in julienne -
Fruit de grofgesneden ui in wat boter, doe er de witte wijn bij en laat 3-4 minuten doorkoken -
Voeg de mosselen en de selderij toe en kruid met flink wat peper, tijm en laurier maar gebruik zeker geen zout -
Sluit de pan, kook de mosselen gaar en schud ze nu en dan even op -
Haal de mosselen uit de schelp, ontbaard ze eventueel en houd ze warm -
Zeef het mosselvocht door een gaasdoek en laat het inkoken -
Doe er de room en de saffraan bij en laat tot sausdikte inkoken -
Werk de saus op met boter en breng op smaak -
Stoof de prei in wat boter gaar -
Bedek de artisjokbodems met de prei en leg er de mosselen en de garnalen op -
Leg ze op de borden en versier met de artisjokblaadjes en de tomaatpartjes -
Giet er de saus omheen -
Werk het bord verder af met een takje kervel -
Tip: u kunt artisjokbodems ook kant-en-klaar kopen in blik
-