-
Ingrediënten:-
Ca. 400 gr kalfshersenen -
1 eetlepel sherryazijn -
1 laurierblaadje -
1 takje tijm -
1 citroen -
4 artisjokken -
5 eetlepels mayonaise -
2 mespunten mosterd -
4 zwarte olijven -
1 bosuitje -
3 eetlepels olijfolie -
Peper -
Zout
-
-
Bereiding:-
Week de hersenen ca. 4 uur in lichtgezouten water, ontvlies ze onder stromend water en verwijder eventuele botsplinters -
Pocheer de hersenen, samen met de helft van de sherryazijn, het laurierblaadje en het takje tijm ca. 15 minuten in lichtgezouten water, giet ze af en laat ze uitlekken -
Was de citroen en snijd hem in stukken -
Breek de stengels van de artisjokken, wrijf het breekpunt in met wat citroensap en snijd de bovenste helft van de groene bladeren weg -
Kook de onderste artisjokhelften samen met de stukken citroen ca. 45 minuten in lichtgezouten water gaar -
Laat de artisjokken uitlekken en wat afkoelen -
Trek er de bladeren uit en schraap het eetbare lipje met een lepel af -
Meng de artisjokpuree en eenzelfde hoeveelheid kleingesneden hersenen samen door de mayonaise en breng op smaak met een mespunt mosterd -
Verwijder het hooi van de artisjokbodems en spoel de bodems af -
Maak de onderkant effen, zodat ze mooi rechtop blijven staan, vul ze met de mayonaisebereiding en zet er een olijf op -
Snijd de rest van de hersenen in blokjes -
Snipper het bosuitje fijn en meng dit door de olijfolie -
Voeg er de rest van de sherryazijn en een mespunt mosterd aan toe en breng op smaak met peper en zout -
Meng alles goed door elkaar en roer er tenslotte de hersenblokjes door -
Schep deze bereiding rond de gevulde artisjokbodems -
Tip: De artisjokken zijn gaar als de onderste bladeren gemakkelijk loskomen en het uiteinde ervan beetgaar is
-