aantal personen: 4


  • Ingrediënten:


    • 1 Aberdeen Angus tussenribstuk van 900 gram (zonder been)

    • 1 mooie bleekselder

    • 1 ui

    • 1 grote wortel

    • 10 peterseliestengels

    • Boter

    • 1 takje tijm

    • 1 blad laurier

    • 4 dl kalfsfond

    • Peper

    • Zout

    • 1 el whisky

    • 1 el gehakte peterselie


  • Bereiding:


    • Maak met een scherp mes inkepingen in het vlies en vet rond het tussenribstuk, zodat het vlees niet opkrult bij het bakken

    • Houd het vlees op kamertemperatuur

    • Maak alle stengels van de bleekselder los en spoel ze

    • Schraap de vezels weg met een dunschillertje

    • Snijd de stengels op 6 cm lengte en blancheer ze in lichtgezouten water

    • Spoel de selder en laat hem uitlekken

    • Snijd de ui, de wortel en de peterseliestengels in zeer kleine blokjes

    • Stoof ze in een noot boter in een ovenbestendige pot met deksel en plaats er de stukken selder op

    • Voeg de tijm, de laurier en de kalfsfond toe

    • Kook op en dek af met een blad huishoudpapier en deksel

    • Braiseer in een matig warme oven ongeveer 12 tot 15 minuten

    • Haal de selder uit de pot en houd hem warm

    • Gebruik het braiseervocht om de saus van het vlees af te werken, zeef het niet, maar verwijder wel de tijm en de laurier

    • Kruid het tussenribstuk met peper en bak het aan beide zijden in een grote noot boter

    • Verminder het vuur en bak het vlees nog 4 minuten aan elke zijde

    • Neem het vlees uit de pan en kruid met zout

    • Verwijder het bakvet uit de pan en maak de bakresten los met whisky en met het selderbraiseervocht

    • Kook door tot sausdikte en controleer de kruiding

    • Roer een nootje boter en de gehakte peterselie door de saus

    • Laat het vlees eventjes rusten na het bakken, er is dan minder sapverlies bij het aansnijden en de smaak is voller

    • Snijd het vlees schuin in plakken en schik het op de selder

    • Giet er de saus rond, de selder moet zichtbaar blijven

    • Serveer enkele plakjes per persoon en geef er natuuraardappelen of gebakken aardappelnootjes bij

    • Drink hierbij een rode Cote de Beaune